Lähdetään Poronpolulle ja polkaisuun

Vuoden 2016 Häme-päiväksi valittu Poronpolku-tapahtuma viettää 50-vuotisjuhliaan sunnuntaina 25.9.2016. Poronpolku on myös Etelä-Suomen suurin kuntoliikuntatapahtuma. Tänä vuonna varsinaisena tapahtumapäivänä sunnuntaina paikalle odotetaan noin 2500 osallistujaa ja lauantaiseen Poronpolun polkaisu -tapahtumaan noin 400 maastopyöräilyn harrastajaa. Osallistujia on vauvasta vaariin, myös koirat ja muut pienehköt nelijalkaiset ovat tervetulleita.

Poronpolku on noin 30 km pituinen retkeilyreitistö, joka kulkee Lopella kantatien 54 eteläpuolella, pääosin Punelia-järven pohjois- ja itäpuolella. Poronpolku on saanut nimensä 60- ja 70- luvuilla Hankkijan koeruokinnassa olleista 10 porosta, joiden laidunalueiden vierestä reitti kulki. Nykyään polkujen varsilla ei kovin montaa poroa enää ole, mutta reitistön nimi ja polut jäivät pysyviksi. Reitti kulkee kauniilla järviylängön harjuilla, järvien ja lampien lomassa. Upeimmat maisemat löytyvät pisimmiltä, 24 ja 30 km reittiosuuksilta, jotka ulottuvat Komion ja Luutasuonharjun luonnonsuojelualueille.

Poronpolulla merkittyjä reittejä on 5, 13, 18, 24 tai 30 km mittaisina. Neljän pisimmän reitin kulkijat pääsevät ylittämään Punelian salmen Marskin majan kohdalla kapulalossilla tai soutuveneellä. Salmen ylitys on valitettavasti mahdollista vain tapahtumapäivänä. Poronpolun polkijat käyvät kiertämässä lenkin myös Melkuttimien ympäristössä.

Tapahtumakeskus sijaitsee Lopen Riihisalossa osoitteessa Rautakoskentie 421. Polkaisun lähtö tapahtuu lauantaina 24.9 klo 9-11 ja tapahtuma päättyy klo 15, jolloin myös Marskin majan suntin ylittävä lossi sulkeutuu. Varsinaisena Poronpolkupäivänä sunnuntaina 25.9. reitille voi lähteä klo 9-12 ja maaliin olisi hyvä saapua samoin klo 15 mennessä. Reitillä ei tarvitse kulkea nälkäisenä eikä janoisena, vaan matkan varrella on yhteensä kahdeksan huoltopistettä joista saa täydennystä energiavarastoihinsa.

Poronpolun reiteille voi toki mennä kulkemaan milloin vain, mutta tapahtumapäivä tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden päästä tutustumaan järviylängön kauniisiin maisemiin. Poronpolku on osa Hämeen ilvesreittiä, ja Poronpolulta onkin hyvät yhteydet länteen Räyskälään ja Melkuttimille ja sieltä edelleen Purinsuon, Kerityn ja Liesjärven seuduille. Itäänpäin reitti suuntaa kohti Lopen kirkonkylää.

Lisätietoja tapahtumasta saa tapahtuman sivuilta www.poronpolku.fi ja mm. reittikuvauksia voi lukea luontoon.fi/poronpolku. Koko Ilvesreitin linjaukseen voi tutustua osoitteessa www.luontoonhame.fi.

Menkää metsään, polut pitävät siitä kun niillä kuljetaan.

Maakuntainsinööri, Hämeen liitto

Lisää uusi kommentti