Oodi vapaudelle-konsertti

Lauantai 25.05.2024 @ 16.00 - 17.30

Tapahtumapaikka: Pyhän Laurin kirkko, Hakoistentie 345, 14240 Janakkala


Janakkalan Pyhän Laurin kirkossa (Hakoistentie 345) järjestetään lauantaina 25.5.2024  klo 16-17.30 tukikonsertti sotaa käyvän Ukrainan hyväksi. Vaikka uudet globaalit kriisit ovat aika ajoin syrjäyttäneet Ukrainan uutisotsikoista, maan tilanne on edelleen äärimmäisen vakava ja avun tarve suuri.

Konsertissa esiintyvät pianotaiteilija Erkki Korhonen, sellotaiteilija Juhani Airas, nuori ukrainalainen laulava kitaristi Dmytro Terinchyk, Lauluryhmä Tintit sekä Janakkalan kunnanjohtaja Reijo Siltala. Konsertti on samalla uusiin haasteisiin siirtyvän kunnanjohtajan läksiäiskonsertti.

Konsertissa kuullaan sekä hartaita säveliä että iloisia kevätlauluja, operetti- ja musikaalisäveliä sekä sävellyksiä mm. Jean Sibeliukselta, Oskar Merikannolta ja Armas Järnefeltiltä. Konsertin juontaa Juhani Honka ja se toteutetaan kokonaisuudessaan vapaaehtoisvoimin.

Janakkalassa kuultava konsertti on jo yhdestoista Ukrainan tukikonsertti, jonka ”Kulttuuria kylille”-tiimi on ideoinut ja ollut mukana toteuttamassa. Kaikki lähti talvella 2022 siitä, kun Venäjä aloitti röyhkeän sodan Ukrainaa vastaan. Meitä oli pyydetty pälkäneläiseen ravintolaan pitämään kevätlaulajaiset. Päätimme ravintoloitsijan kanssa, että pidetään samalla hyväntekeväisyyskonsertti Ukrainan hyväksi. Paikallinen Punainen Risti tuli kumppaniksi ja konsertille annettiin nimi ”Oodi vapaudelle” (Eurooppahymni),kertoo Juhani Honka.

Konsertti onnistui hienosti ja niitä pyydettiin lisää. Oodi vapaudelle on soinut täydelle salille jo seurakuntakodissa (Riihimäki), koulukeskuksissa (Iittala, Urjala), seurojentaloilla (Hauho, Lammi, Tammela, Padasjoki), kirkoissa (Luopioinen, Asikkala, Janakkala) ja ravintolassa (Pälkäne).

Kaikki artistit esiintyvät ilman palkkiota hoitaen itse myös matkakulunsa. Lauluryhmä Tintit ja Hämeenlinnan Sibelius Seura on ollut mukana kaikissa konserteissa, muutoin esiintyjät sekä paikalliset järjestävät ovat vaihdelleet. Konserttien tuotto on aina mennyt lyhentämättömänä Ukrainan hyväksi

Janakkalan konsertin järjestää Janakkalan Lions Clubit kumppaneinaan Janakkalan Seurakunta, Janakkalan kunta, Hämeenlinnan Sibelius Seura ry ja ”Kulttuuria kylille”-tiimi.

Konsertin tuotot lahjoitetaan lyhentämättömänä Kirkon Ulkomaanavun kautta Ukrainan tukemiseen. 15 euron konserttilippuja myydään ovella, maksuvälineeksi käy kortti, käteinen ja MobilePay.

Lisätietoja:

Juhani Honka, [email protected], 0407074931
Veijo Elo,  LC Janakkala/Turenki, [email protected], 040 8684281

Esiintyjät

Erkki Korhonen

Pianisti ja kapellimestari Erkki Korhonen suoritti pianodiplominsa Sibelius-Akatemiassa 1983, täydensi opintojaan useiden opettajien johdolla ja erikoistui oopperakorrepetitioon. Hän on opettanut musiikkiopistoissa ja konservatorioissa ympäri Suomea ja toiminut pianonsoiton sekä lied- ja kamarimusiikin opettajana Sibelius-Akatemiassa, jossa hänet nimitettiin korrepetition lehtoriksi 1989. Erkki Korhonen kutsuttiin Zürichin oopperan kansainvälisen oopperastudion johtajaksi 1997. Viimeksi hänet on kutsuttu pitämään mestarikursseja Weimarin Lyric Opera Studioon ja Shanghain konservatorioon. Hän on esiintynyt Euroopassa, Israelissa, Intiassa, Pohjois-Amerikassa ja Kaukoidässä sekä tehnyt lukuisia radio- ja TV nauhoituksia.

Erkki Korhonen on toiminut Suomen Kansallisoopperan pääjohtajana, Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtajana ja Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden projektiryhmän varapuheenjohtajana, Urkuyö ja Aaria -festivaalin taiteellisena johtajana.

Erkki Koronen toimii useiden musiikkikilpailujen tuomaristossa, mm. Timo Mustakallio -kilpailussa. Hän on myös Timo Mustakallio -säätiön hallituksen puheenjohtaja ja toimii luottamustehtävissä useissa eri musiikkiorganisaatioissa sekä esiintyy pianistina eri festivaaleilla Suomessa ja muualla Euroopassa.  

Erkki Korhoselle on myönnetty Hämeenlinnan ja Helsingin kaupunkien musiikkipalkinto ja Sibeliuksen syntymäkotimitali sekä Pro Finlandia -mitali.

Juhani Airas

Sellotaiteilija Juhani Airas on valtiotieteen maisteri mutta tehnyt elämäntyönsä musiikin parissa. Hän aloitti sellonsoiton nuorena ja opetti sellonsoittoa mm. Turun Musiikkiopistossa, ja suomenruotsalaisten Wegelius-Instituutin kursseilla. Nuorena Airas teki aloitteen valtakunnallisen sellokilpailun järjestämisestä Turussa ja hoiti heti 1. kilpailun järjestämisen v. 1972.  Airas on toiminut Kuopion kaupunginorkesterin intendenttinä sekä Järvenpää-talon johtajana ja ohjelmajohtajana.                                                                                                                                           Nyt eläkeläisenä sellonsoitto on edelleen tärkeä osa Airaksen elämää. Etusijalla ovat nyt hyväntekeväisyyskonsertit ja hoivakodeissa järjestettävät yhteislaulu – ja musiikkituokiot.

Dmytro Terinchyk

Dmytro Terinchyk on ukrainalainen nuori (17v) laulava kitaristi joka tuli Suomeen pakolaisena  1½-vuotta sitten. Aluksi hän asui Lammilla Ukrainan tukikeskuksessa ja muutti ½-vuotta sitten Hämeenlinnan keskustaan. Terinchyk opiskelee tällä hetkellä Ammattiopisto Tavastiassa ravintola- ja catering -alalla, sekä Sibeliusopistossa laulua ja kitaransoittoa. Hän on mukana Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan Aurorakuorossa ja Lauluryhmä Tinteissä.  Hän on ollut pyydettäessä aina valmis esiintymään erilaisissa musiikkitapahtumssa. Tämä Janakkalan konsertti on jo seitsemäs Ukrainan tukikonsertti, jossa hän on esiintymässä.

Reijo Siltala

Reijo Siltala on äänialaltaan lyyrinen baritoni ja hän on suorittanut tutkinnon klassisesta laulusta Rauman musiikkiopistossa virolaisen Aita Kaaverin koulutuksessa. 

Siltala on virkatöiden myötä luopunut klassisen laulun esittämisestä ja harjoittelusta. Laulaessaan hän pysyttäytyy nykyisin laulelmallisemmassa musiikissa. Hän on soittanut aiemmin eri instrumentteja useissa orkesterikokoonpanoissa ja opiskellut muun muassa käyrätorven, trumpetin, pianon ja harmonikan soittoa.  Nykyisin tunnetuin kokoonpano, jossa hän esiintyy, on Ähtärin sudet.

Siltala valittiin alkuvuodesta 2020 Janakkalan kunnanjohtajaksi ja on nyt siirtymässä Tuusulan kansliapäälliköksi. Hän aikoo jatkaa musiikin harrastamista jatkossakin.

Tintit

Lauluryhmä Tintit on jo kolmenkymmenen vuoden ikään ennättänyt – entisten nuorten – harrastelijoiden lauluporukka. Siihen kuuluu reilut 40 innokasta musiikin harrastajaa. Ryhmä kokoontuu laulamaan talvikaudella kerran viikossa. Ryhmän veturina ja ohjaajana toimii ryhmän perustajiin kuuluva Arja Lahti. Säestyksestä vastaa Anneli Rantala-Loikkanen.

Tintit tekevät oman musisoinnin lisäksi merkittävää vapaaehtoista hyväntekeväisyystyötä. Tinttejä pyydetään viihdyttämään mm. hoivakoteihin ja sairaaloihin. Heillä on myös merkittäviä esiintymisiä erilaisissa tilaisuuksissa. Tämä Janakkalassa pidettävä Ukrainan tukikonsertti on jo yhdestoista Ukrainan tukikonsertti,  jossa Tintit esiintyvät –  ja aina ilman palkkioita. He hoitavat itse myös matkakustannukset.

Tintit uskovat vahvasti musiikin terapeuttiseen ja virkistävään voimaan. ”Muisti, musiikki ja muistaminen”


Puhujat

Speaker information not available.