Julkaistu

Elinvoimakatsaus: Lomautettujen määrä vähentyi huomattavasti toukokuussa

Työllisyystilanne on kehittynyt huomattavasti parempaan suuntaan vuodenvaihteen heikoista luvuista. Vuoden takaiseen verrattuna työttömyysaste on kuitenkin vielä korkeampi.

Kanta-Hämeen väkiluku laski huhtikuussa 169 386 asukkaaseen. Kuukaudessa väestö on vähentynyt 74 henkilöllä. Maakunnassa syntyi 77 lasta ja kuoli 154 henkilöä. Syntyneiden määrä on edelleen hyvin alhainen.

Kanta-Hämeestä muutti muualle Suomeen 82 henkilöä enemmän kuin Kanta-Hämeeseen muutti. Maahanmuutto on edelleen melko runsaasta, nettomuutto oli huhtikuussa 85 henkilöä positiivinen.

Toukokuun aikana Hämeenlinnan seudun väkiluku laski hieman, pääosin Suomen sisäisen muuttoliikkeen seurauksena, ja oli nyt 93 613 asukasta. Riihimäen seutukunnan asukasmäärä kasvoi hieman runsaan maahanmuuton ansiosta eli 44 280 asukkaaseen. Forssan seutukunnan väestömäärä kasvoi myös hieman maahanmuuton ja maan sisäisen muuttoliikkeen ansiosta 31 493 asukkaaseen.

Heikon alkuvuoden jälkeen työllisyystilanne kohentunut

Työllisyystilanne on edelleen viime vuotta heikompi, mutta tilanne on kohentunut alkuvuonna merkittävästi. Kanta-Hämeen työttömyysaste oli huhtikuun lopussa 8,7 prosenttia ja se on noussut vuoden takaisesta 0,5 prosenttiyksikköä. Forssan seudulla 9,4 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 1,1 prosenttiyksikköä), Hämeenlinnan seudulla 8,7 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 0,2 prosenttiyksikköä) ja Riihimäen seudulla 8,4 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 0,9 prosenttiyksikköä). Koko maan työttömyysaste oli 9,9 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 0,9 prosenttiyksikköä).

Lomautettujen määrä on laskenut huomattavasti. Vuoden vaihteessa lomautettujen määrä oli poikkeuksellisen korkea ja tammikuussa lomautettuja oli Kanta-Hämeessä 1246 henkilöä, mutta määrä on laskenut toukokuussa 524 henkeen. Työttömyysasteen parantuminen selittyy pääosin lomautettujen määrän pienenemisellä.

Väestötiedot perustuvat Tilastokeskuksen väestön ennakkotilastoon ja työttömyystiedot Työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon. Väestötiedot ovat ennakkotietoja ja lukuihin saattaa tulla muutoksia, sillä tiedot päivittyvät vuoden aikana.

Siirry tästä linkistä Kanta-Hämeen elinvoimakatsauksen sivulle.

Seuraava elinvoimakatsaus ilmestyy elokuussa.

Mukavaa kesää!

Lisätietoja: Jukka Lidman, maakunta-analyytikko, p. +358 50 479 2541, etunimi.sukunimi(a)hame.fi