Julkaistu

Elinvoimakatsaus: Maahanmuuton määrät ovat edelleen korkealla Kanta-Hämeessä

Vahva maahanmuutto kompensoi heikkoa luonnollista väestönkehitystä ja maan sisäistä muuttoliikettä.

Kanta-Hämeen väkiluku laski helmikuun lopussa 169 524 asukkaaseen. Kuukaudessa väestö on vähentynyt 21 henkilöllä. Maakunnassa syntyi 80 lasta ja kuoli 157 henkilöä, joten luonnollinen väestönkehitys oli jälleen runsaasti miinuksella (-77).

Maan sisäinen muuttoliike oli Kanta-Hämeelle heikohko, sillä maakunnasta pois muuttaneita oli 62 henkilöä enemmän kuin sinne muuttaneita. Maahanmuutto sen sijaan jatkui varsin positiivisena, nettomaahanmuutto oli plussalla 118 henkilöllä.

Hämeenlinnan seudun väkiluku oli 93 758, vähennystä kuukauden aikana 6 henkilöä. Riihimäen seutukunnalla asukkaita oli 44 262, seutu sai lisäystä kuukauden aikana 28 henkilöä. Forssan seutukunnalla väestömäärä oli 31 504, joka tarkoittaa 43 henkilöä vähennystä kuukaudessa.

Lomautettujen määrä vähenee mutta on edelleen korkealla tasolla

Työllisyystilanne jatkuu melko vaisuna. Kanta-Hämeen työttömyysaste oli maaliskuun lopussa 9,9 prosenttia ja se on noussut vuoden takaisesta 1,2 prosenttiyksikköä.

Seuduittain työttömyysaste jakautui seuraavasti:

  • Forssan seudulla 11,2 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 2,2 prosenttiyksikköä)
  • Hämeenlinnan seudulla 9,8 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 0,9 prosenttiyksikköä)
  • Riihimäen seudulla 9,2 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 1,1 prosenttiyksikköä).

Koko maan työttömyysaste oli 10,7 prosenttia (nousua vuoden takaisesta 1,1 prosenttiyksikköä).

Lomautettujen määrä on laskenut jonkin verran kevään myötä, mutta lukema on edelleen korkea. Maaliskuun lopussa lomautettuja oli Kanta-Hämeessä 1118 henkilöä, määrä on 501 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin. Lomautettujen suuri määrä on keskeinen syy työttömyysasteen heikkenemiseen vuoden takaisesta.

Väestötiedot perustuvat Tilastokeskuksen väestön ennakkotilastoon ja työttömyystiedot Työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastoon.

Siirry tästä linkistä Kanta-Hämeen elinvoimakatsauksen sivulle.

Lisätietoja: Jukka Lidman, maakunta-analyytikko, p. +358 50 479 2541, etunimi.sukunimi(a)hame.fi