Julkaistu

Elinvoimakatsaus: Työvoiman saatavuuspula kasvaa erityisesti sote-alalla

Kanta-Hämeen väkiluku oli huhtikuussa 169 314 asukasta. Maaliskuuhun verrattuna vähennystä on -37 henkilöä. Maakuntaan syntyi huhtikuussa 79 lasta, kuolleita henkilöitä oli 155. Luonnollinen väestönkehitys oli näin ollen negatiivinen Kanta-Hämeen jokaisessa kunnassa.

Maakunnasta poismuuttaneita oli 33 henkilöä enemmän kuin tänne muuttaneita. Nettomaahanmuutto puolestaan oli positiivista 75 henkilön verran.

Työpaikkoja on avoinna, mutta työvoiman saatavuuden haasteet jatkuvat

Työttömyysaste, eli työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta, oli Kanta-Hämeessä huhtikuussa 8,4 %, kun koko maassa luku oli 9,3 %. Työllisyystilanne kokonaisuudessaan on maakunnassamme siis keskivertoa parempi.

Korkeinta työttömyys oli Forssassa 10,3 %. Hämeenlinnassa 9,4 % ja Riihimäellä 9,1 %. Matalin lukema oli Lopella 5 %, Hattulassa 5,3 % ja Hausjärvellä 5,8 %.

Kanta-Hämeessä on edelleen runsaasti työpaikkoja vailla työntekijöitä. Erityisesti hoiva- ja terveydenhuollon palveluissa on tänä ja viime vuonna ollut merkittävä määrä avoimia paikkoja. Sote-alan haasteet työvoiman saannissa näyttävät jatkuvan ja pahenevan entisestään valtakunnan tasolla ja se näkyy myös Kanta-Hämeessä. Huutavin pula on lähihoitajista, paikkoja on tällä hetkellä reilusti enemmän avoinna, kuin on työttömiä lähihoitajia.