Julkaistu

Hämäläinen sahti halutaan suojata maantieteellisellä merkinnällä

Suomen Sahtiseura on pyytänyt Hämeen liitolta kannanottoa seuran kokoamaan Perinnepitäjien karttaan ja pitäjissä elävään sahtiperinteeseen. Seura aikoo hakea sahdille Suojattu maantieteellisesti merkinnän (SMM). Hämeen liitto esittää kantanaan, että sahdin alueellisen suojan tulee Kanta-Hämeessä kattaa nykyiset pitäjät: Lammi, Hauho, Tuulos, Renko, Loppi, Janakkala ja Hämeenlinna (sisältäen historiallisen Vanajan alueen).

Sahdilla on ollut vuodesta 2001 saakka Aito perinteinen tuote (APT) -merkintä. Sellainen voidaan myöntää tuotteelle, jolla on perinteinen koostumus tai tuotantotapa. Sahtia voidaan siis valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta valmistus on tapahduttava rekisteröidyn menetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti. Ensisijaisesti APT-merkintää haettiin aikanaan sahtireseptin suojaamiseksi.

Nyt Sahtiseura esittää, että sahdille haetaan myös Suojattu maantieteellinen merkintä. Suomessa tällaisia tuotteita ovat muun muassa Kainuun Rönttönen ja Puruveden muikku.

SMM-merkintä edellyttää, että vähintään tuotanto, jalostus tai käsittely tapahtuu tietyllä maantieteellisellä alueella, josta johtuvat tuotteen laatu, maine tai muut ominaisuudet. Osa raaka-aineista voidaan tuoda alueen ulkopuolelta.

Sahtiseuran on tarkoitus hakea aluesuoja maakuntakohtaisesti. Hämäläinen sahti kattaisi Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien liittojen alueita ja alustavasti historiallisia hämäläisiä sahtikulttuurin pitäjiä myös Pirkanmaan ja Keski-Suomen alueilta. 

Sahdille myönnetyt ja haettavat merkinnät koskevat vain kaupallista toimintaa, eivätkä estä tai haittaa millään tavalla kotitekoisen sahdin valmistusta. 

Lisätiedot:

Toni K. Laine, maakuntajohtaja, 050 463 7810

Jouko Ylipaavalniemi, yhteysjohtaja, p. 050 327 2837

Katso Hämeen maakuntahallituksen kokousasiakirjat tästä linkistä.