Hämeen liiton elinvoimablogi
Riikka Riihimäki
Forssan Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja
Forssan seudun elinkeinopoliittinen ohjelma on kunnianhimoinen strategia, joka tähtää alueen vetovoiman, elinvoiman ja kilpailukyvyn vahvistamiseen. Tällaiset alueelliset ohjelmat ovat nyky-Suomessa yhä tärkeämpiä, kun kunnilla on keskeinen rooli elinkeinopolitiikan ja aluekehityksen toteuttamisessa. Ohjelman tavoitteena on houkutella yrityksiä, investointeja ja osaajia seudulle, mutta se myös pyrkii varmistamaan, että Forssan seutu pystyy kehittämään infrastruktuuriaan ja muita palveluja vastaamaan kasvun tuomiin haasteisiin.
Suomessa kuntien omilla päätöksillä on merkittävä vaikutus siihen, minne yritykset päättävät sijoittua. Elinkeinopoliittiset päätökset koskevat muun muassa kaavoitusta, työvoiman koulutusta ja infrainvestointeja, jotka kaikki vaikuttavat siihen, miten houkutteleva alue on liiketoiminnan näkökulmasta. Forssan seudun kaltaisilla alueilla, joissa kilpailu investoinneista ja työpaikoista on kova, onnistuneet päätökset voivat luoda pitkäkestoista kasvua ja uutta dynamiikkaa elinkeinoelämään.
Forssan seudun elinkeinopoliittisen ohjelman työstäminen on keskittynyt vahvasti yhteistyöhön niin kuntien sisällä kuin kuntien välilläkin yhdessä elinkeinoelämän ja sidosryhmien kanssa. Seudullinen yhteistyö mahdollistaa resurssien tehokkaamman käytön, infrastruktuurin kehittämisen ja palveluiden tuottamisen sellaisella mittakaavalla, joka on tarpeen suurten investointien houkuttelemiseksi. Tämä on tärkeää erityisesti Forssan kaltaisille pienemmille seuduille, jotka kilpailevat suurten kaupunkien kanssa investoinneista ja työpaikoista. Kun kunnat tekevät yhteistyötä, ne voivat yhdessä tarjota vahvemman infrastruktuuriverkoston alueelle, jotka ovat yrityksille kriittisiä sijoittumispäätöksiä tehtäessä. Paras keino kehittää alueen toimintaa on kysyä sen toimivuudesta nykyisiltä käyttäjiltä, alueen elinkeinoelämältä, mitä tarvitsette nyt ja tulevaisuudessa voidaksenne kasvaa ja kehittyä, toimia alueen elinvoiman moottoreina.
Infrastruktuuri onkin keskeinen tekijä, kun tarkastellaan alueellisen houkuttelevuuden ja kilpailukyvyn tekijöitä. Hyvin suunniteltu ja ajoissa toteutettu infrastruktuuri tukee paitsi paikallisia yrityksiä myös kansainvälisiä toimijoita, jotka harkitsevat investointien tekemistä Suomeen. Esimerkiksi sujuvat liikenneyhteydet mahdollistavat tavaraliikenteen ja matkustamisen sujuvuuden, mikä on monelle yritykselle sijoittumispäätöksen kannalta ratkaisevaa. Forssan seudun näkökulmasta yhteistyö esimerkiksi sen alueen naapurikuntien kanssa voi parantaa kokonaisuutena liikenneyhteyksiä ja muita logistisia valmiuksia, tehden Forssan seudusta houkuttelevamman myös kansainvälisille investoijille.
Forssan seudun elinkeinopoliittinen ohjelma linkittyy myös laajempaan kansalliseen tavoitteeseen parantaa Suomen kilpailukykyä. Alueellisesti hyvin suunnitellut ohjelmat tuovat mukanaan innovaatioita, työpaikkoja ja yritystoimintaa, mikä parantaa Suomen asemaa kansainvälisessä kilpailussa. Koska globaalissa taloudessa alueiden välinen kilpailu on kovaa, Forssan kaltaisten seutujen aktiivinen panostus omaan elinkeinopolitiikkaan tuo tärkeän lisän kansalliseen talouskasvuun.
Kokonaisuudessaan Forssan seudun vireillä oleva elinkeinopoliittinen ohjelma on esimerkki siitä, kuinka määrätietoinen alueellinen päätöksenteko ja yhteistyö voivat tehdä alueesta kilpailukykyisemmän ja houkuttelevamman investoinneille, kun kunnat panostavat strategiseen kehitykseen ja rakentavat yhteistyön avulla vahvan infrastruktuurin, ne voivat tarjota yrityksille vakaat ja houkuttelevat puitteet kasvulle ja sanoittaa seudun kulttuurin joka tunnistaa tulevaisuuden menestystekijät jo nyt.
Into piukeena on Hämeen liiton elinvoimablogi, jossa jaetaan intohimoa asiantuntijuudesta ja kerrotaan Hämeen liiton ja koko Kanta-Hämeen yhteisestä toiminnasta maakunnan elinvoiman rakentamisen ja ekosysteemisen yhteistyön näkökulmista. Kirjoittajina toimivat Hämeen liiton asiantuntijat ja vieraskynäkirjoittajat liiton sidosryhmistä.