Hämeen liiton elinvoimablogi
Julia Jokelin
Projektipäällikkö, Hämeen liitto
FutureECOS ja CIBUS -hankkeet
Tilastokeskus uutisoi keväällä, että Suomen väestöllinen keskipiste sijaitsee vuonna 2024 Hämeenlinnan Hauholla. Piste on kuulemma siirtynyt pellonlaidalta metsikköön, noin kilometrin etelään, mutta näyttää kuitenkin visusti pysyvän Hauholla.
Kun puhutaan maakunnan houkuttelevuudesta, tämän pisteen varaan ei kuitenkaan kannata ehkä ihan kaikkea toivoa laskea. Kanta-Hämeen maakunnan väkiluku on laskussa ja jostain syystä asuminen maakunnassa ei suuria massoja houkuttele. Samalla Suomeen on viime vuosina saapunut ennätyksellisen paljon väkeä ulkomailta, mutta Kanta-Häme on haalinut näistä itselleen vain murto-osan. Mitä voimme maakunnan tasolla tehdä, jotta emme kokonaan tippuisi kelkasta?
Yksi apukeino piilee eittämättä kansainvälisessä yhteistyössä. Hämeen liitossa käynnistyi loppukeväästä 2024 kaksi Interreg Europe -rahoitteista EU-hanketta, joista toisessa (Future-proof living space in growth corridor reigions eli FutureECOS) on tarkoitus kehittää tulevaisuuden asumista maakunnassamme. Kehittämistyö perustuu toisilta oppimiseen ja tapahtuu yhteistyössä aluekehitykseen ja -politiikkaan erikoistuneiden kansainvälisten kumppaneiden kanssa, jotka ovat kotoisin ympäri Eurooppaa: Kroatiasta, Irlannista, Romaniasta, Ukrainasta ja Serbiasta.
Seuraavan neljän vuoden aikana tällä kokoonpanolla olisi tarkoitus löytää ratkaisuja tulevaisuuden asumisen haasteisiin ja parantaa maakuntamme houkuttelevuutta. Mutta hetkinen – onko tarkoituksenmukaista kehittää aluettamme toimijoiden kanssa, jotka eivät ole välttämättä edes käyneet Suomessa, saati Kanta-Hämeessä? Voiko tällaisesta EU-hankkeesta olla mitään aitoa hyötyä alueellemme? Vastaukseni on kyllä, ja tiivistän sen näihin neljään kohtaan:
- Hyvien käytänteiden ja innovaatioiden jakaminen: Voimme oppia toisiltamme, kuinka ratkaista yhteisiä haasteita. Vaikka olemme maina ja alueina erilaisia, kohtaamamme haasteet ovat isoilta osin universaaleja. Voisiko esimerkiksi irlantilaisella kumppanilla olla joku innovaatio tai toimintamalli olemassa alueiden houkuttelevuuden parantamiseksi? Joku, mitä me emme ole tulleet ajatelleeksi, mutta voisikin toimia Kanta-Hämeessä?
- Vaikuttavampaa politiikkaa: Hankkeiden avulla pyritään parantamaan alueellisia politiikkainstrumentteja ja kehityssuunnitelmia. Kokemuksia ja hyviä käytänteitä jakamalla saamme ihan uudenlaisia näkökulmia ja työkaluja vaikuttavamman politiikan luomiseen Kanta-Hämeessä. Laajalla yhteistyöllä tehdyt hankkeet luovat pohjaa myös pitkäaikaisemmalle vaikuttavuudelle ja jatkuvuudelle.
- Kansainvälisyydellä taloudellista ja sosiaalista kehitystä: Kansainvälinen yhteistyö vahvistaa alueiden kilpailukykyä ja houkuttelevuutta sekä yritysten että asukkaiden silmissä. Samalla tuetaan sosiaalista osallisuutta ja hyvinvointia. Jos ei tämä, niin mikä voisikaan olla tärkeämpää myös Kanta-Hämeen näkökulmasta?
- Verkostoitumisen myötä syvempää yhteistyötä jatkossa: Laajempiin eurooppalaisiin verkostoihin kuuluminen avaa parhaimmillaan uusia mahdollisuuksia rahoitukselle, yhteistyölle ja innovaatioiden syntymiselle. Kansainvälistyminen ei tapahdu koskaan itsestään, vaan se on aina osa jotain isompaa jatkumoa.
Interreg Europe -ohjelman ja sen kautta rahoitettujen hankkeiden tavoitteena on tukea kaikkea tätä, mitä yllä luettelen. Ohjelmasta rahoitetaan tiedonvaihtoa, kokemusten jakamista ja hyvien käytänteiden levittämistä. Kaiken kaikkiaan Interreg Europen hankefilosofia tuntuu kotoisalta ja selkeältä, sekä sopii hyvin myös tulevaisuuden asumisen kehittämiseen.
On vielä vaikea arvioida, millaisia kaikkia hyviä käytänteitä voimmekaan napata salkkuumme seuraavan neljän vuoden aikana. Hankkeessa saavutettiin juuri ensimmäisen puolen vuoden rajapyykki, ja ensi vuonna päästään syvemmälle kehitystyön ytimeen. Uskon, että saamme hankkeen myötä Kanta-Hämeen seuraavaan maakuntaohjelmaan ujutettua entistä vaikuttavampia käytänteitä, joiden avulla aidosti voidaan parantaa Kanta-Hämeen tulevaisuuden asumista ja houkuttelevuutta.
Voisiko jopa olla mahdollista, että saamme Kanta-Hämeen maakunnan alueen väkiluvun vähitellen kasvuun ja voisimme olla vielä ylpeämpiä siitä, että Suomen väestöllisen keskipiste seisoo Hauholla?
Tutustu Future-proof living space in growth corridor regions (FutureECOS) -hankkeeseen Interreg Europen sivulla tästä linkistä (englanniksi). Suomeksi löydät hankkeesta tietoa Hämeen liiton sivuilta tästä linkistä.
Kiinnostuitko hankkeesta? Liity sidosryhmään ja osallistu hanketyöhön! Ole rohkeasti yhteydessä: Julia Jokelin julia.jokelin(a)hame.fi, p. 040 584 5897 ja Julia Rikkonen julia.rikkonen(a)hame.fi, p. 040 577 1441
Into piukeena on Hämeen liiton elinvoimablogi, jossa jaetaan intohimoa asiantuntijuudesta ja kerrotaan Hämeen liiton ja koko Kanta-Hämeen yhteisestä toiminnasta maakunnan elinvoiman rakentamisen ja ekosysteemisen yhteistyön näkökulmista. Kirjoittajina toimivat Hämeen liiton asiantuntijat ja vieraskynäkirjoittajat liiton sidosryhmistä.