Voisiko Kanta-Häme oppia jotakin Kyprokselta ruokahävikin vähentämisessä? Entäpä toisin päin? Kansainvälisessä CIBUS-hankkeessa hyväksi havaitut käytännöt ylittävät rajoja. Joskus kaikkein toimivimmat ideat löytyvät yllättävistäkin suunnista.
Ruokahävikin vähentämiseen keskittyvät CIBUS-hankkeen (Cutting Food Loss and Waste in Europe) toteuttajat Hämeen liitosta ja Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) osallistuivat partneritapaamiseen 4.–5.6.2025 Nikosiassa, Kyproksella.
Tapaamisessa esiteltiin hankkeessa mukana olevien alueiden hyviä käytäntöjä ja tutustuttiin paikallisiin hankkeisiin ja yrityksiin, jotka ovat tehneet onnistuneita toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi.
Kanta-Hämeestä hyvänä käytäntönä esitellyssä oli Kiertokapulan Jäteselviytyjät, joka herätti runsaasti kiinnostusta hankekumppaneissa. Jäteselviytyjät on jätteeseen ja kierrätykseen liittyvä jokavuotinen kilpailu nelosluokkalaisille. Yksi kilpailun tämän vuoden teemoista on ruokahävikki ja sen vähentäminen erityisesti kotona.

Esimerkkejä muualta: Asukkaiden motivointia kompostointiin ja buffet-tarjoilu sairaalassa
Kotiin tuomisina oli mielenkiintoisia esimerkkejä muun muassa Portugalista ja Belgiasta.
Portugalissa oli onnistuttu motivoimaan asukkaita kompostointiin sillä, että jätteen käsittelystä säästetyt rahat kohdistetaan hyväntekeväisyyteen.
Belgiassa puolestaan sairaalaan oli hankittu perinteisen tarjottimilla järjestetyn ruokailun sijaan buffet-kärry, jolloin pienellä investoinnilla saatiin rahallista säästöä, vähennettiin ruokahävikkiä ja saatiin tyytyväisempiä potilaita.
Mikä on Cutting Food Loss and Waste in Europe – CIBUS-hanke?
Kansainvälisen CIBUS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen vähentämistä. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ne voivat luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä.
- Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024–30.6.2028
- Hankkeen kokonaisbudjetti on 2 136 491 euroa
- Rahoitus: Interreg Europe 2021–2027
Tutustu hankkeeseen Hämeen liiton verkkosivuilla ja Hämeen ammattikorkeakoulun sivuilla. Hankkeen viralliset englanninkieliset sivut löydät tästä linkistä.
Hankkeessa toimii sidosryhmä, jonka kanssa etsitään alueemme hyviä käytänteitä. Sidosryhmäläiset pääsevät myös lähtemään alueidenvälisiin tapaamisiin. Mikäli työskentelet ruokahävikin parissa Kanta-Hämeessä, tervetuloa mukaan sidosryhmätyöhön!
Lisätietoja:
Terhi Lake, projektipäällikkö, Hämeen liitto, terhi.lake(a)hame.fi, p. 050 353 7897
Julia Rikkonen, kehittämiskoordinaattori, Hämeen liitto, julia.rikkonen(a)hame.fi, p. 040 577 1441