Länsi-Suomen maakunnat esittävät, että Länsi-Suomen teollisuuspoliittisen ohjelman valmistelu käynnistetään pikaisella aikataululla yhdessä valtioneuvoston kanssa.
Suomi tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan kykyä uudistua, vahvistua ja pysyä kilpailukykyisenä globaalissa, muuttuvassa ympäristössä. Viime vuodet ovat osoittaneet, että muutokset kansainvälisellä kentällä voivat olla ennakoimattomia ja äkillisiä, ja vaikutukset Suomeen voivat olla mullistavia.
Turvallisuuspolitiikka ja kansainväliset arvoketjut ovat muuttuneet lyhyessä ajassa, ehkä vuosikymmeniksi. Talouden kasvu Suomessa on ollut heikkoa ja olemme jääneet jälkeen keskeisistä kilpailijamaistamme niin tuottavuuden, koulutustason kehittymisen kuin tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnankin saralla. Suomessa on välitön tarve kääntää heikko talouden ja tuottavuuskehityksen suunta ja kytkeä maamme yhä tiiviimmäksi osaksi läntistä Eurooppaa, myös logistisesti.
Vihreän teollisen siirtymän investointien kannalta eletään ratkaisevia aikoja. Suomi ei saa jäädä vain puhtaan sähkön tuottajaksi, vaan tarvitsemme ehdottomasti vähäpäästöistä energiaa hyödyntäviä korkean jalostusasteen investointeja. Suomen huoltovarmuuden vahvistaminen, kokonaisturvallisuuden kehittäminen ja teollisuuden kilpailuedellytysten vahvistaminen vaativat pitkäjänteistä kasvuohjelmaa, jolla voidaan vahvistaa lännen kykyä luoda kasvua koko maahan. Länsi-Suomen maakunnat ovat omalta osaltaan valmiita kehittämään alueellista investointien edistämisen koordinaatiota ja tuottamaan mm. tarvittavaa tietoa investoinneista ja investointipotentiaalista sekä nopean kehittämisen alueista.
Länsi-Suomen maakunnat katsovat, että Valtioneuvoston toteuttama teollisuuspoliittinen strategiatyö on erinomainen lähtökohta, mutta sen toteuttaminen edellyttää alueellista ohjelmatyötä. Tarvitsemme alueilla tiivistä dialogia investointinyrkin kanssa vauhdittamaan suurinvestointeja, vahvaa yhteistyötä nopean kehittämisen alueiden ja hankkeiden tunnistamiseksi sekä infrainvestointien vahvaa kytkentää teollisuusinvestointien edistämiseen.
Länsi-Suomi tarvitsee ehdottomasti oman teollisuuspoliittisen ohjelman, joka luo vankan perustan alueen kilpailukyvylle ja kasvulle. Kaupunkien, kuntien ja alueiden rooli teollisuuden ekosysteemien rakentamisessa on ratkaiseva, ja meillä Hämeessä tähän on erinomaiset edellytykset, sanoo Hämeen maakuntajohtaja Toni K. Laine.
Meillä alueellinen yhteistyö toimii saumattomasti ja yhdessä pystymme luomaan kehitystä uuden aikakauden teollisuudelle. On aika ottaa rohkeita askelia ja tehdä viisaita valintoja lännen ja koko Suomen kilpailukyvyn ja kehittymisen eteen, Toni K. Laine jatkaa.
Länsi-Suomi on maamme kovinta ja osaavinta teollista ydintä
Länsi on Suomen tuotannon sydänalue, energia- ja elintarvikeosaamisen ja teknologiateollisuuden sekä puolustusvälineteollisuuden keskeinen tihentymä, joka monipuolisen väyläverkostonsa ansiosta kytkee Suomen Eurooppaan ja muualle maailmaan.
Lännessä luodaan globaalisti kestäviä ruokaratkaisuja ja niistä nousevaa uutta kasvua. Se on myös päästöttömyyteen tähtäävän uudistuvan teollisuuden ja vetytalouden ydinaluetta. Siru- ja puolijohdetuotanto, vihreään teolliseen siirtymään ja puhtaan energian varastointiin vaadittujen strategisten raaka-aineiden tuottaminen tarvitsevat lisää energiaa ja suotuisia puitteita – nämä kaikki löytyvät lännestä. Länsi-Suomi on takaamassa koko Suomen huoltovarmuutta.
Länsi on Suomen portti Eurooppaan ja muualle maailmaan – logistisesti, teollisesti ja teknologisesti. Lännen satamat ja logistiset yhteydet ovat oleellinen osa Suomen huoltovarmuutta kaikissa mahdollisissa eteen tulevissa tilanteissa. Merenkurkun ylittävä yhteys Nato-naapurimaahamme Ruotsiin ja edelleen Atlantin satamiin Norjassa on strategisen keskeinen.
Lännen olemassaolo, ja tuki lännen kehittymiselle, ovat koko Suomelle välttämättömyys.
Länsi-Suomella on keskeinen rooli Suomelle strategisesti tärkeiden investointien kotiuttamisen alustana, mutta hyötyjen täysimääräiseen, tuottavaan ja tarkoituksenmukaiseen ulosmittaamiseen tarvitaan tiivistä kumppanuutta ja tukea valtionhallinnosta ja EU-tasolta. Haluamme korostaa, että myös koheesiorahoitusta tarvitaan koko Suomessa.
Suomen menestys kasvaa lännessä.
Etelä-Pohjanmaa
Kanta-Häme
Keski-Suomi
Pirkanmaa
Pohjanmaa
Satakunta