Julkaistu

Maakunnan asukasluku on linjassa väestösuunnitteen kanssa

Hämeen liiton oma väestösuunnite maakunnan väkiluvun toteumasta on vain 43 henkeä korkeampi kuin todellinen asukasmäärä tällä hetkellä on. Vastaavasti Tilastokeskuksen ennuste Kanta-Hämeen väkiluvun toteumasta osoittautuu jo nyt 1251 asukkaalla liian alhaiseksi.

Hämeenlinnan seudun osalta väkiluvun tilanne on jopa parempi kuin mitä Hämeen liitto tai Tilastokeskus on ennustanut. Riihimäen seudulla toteuma kulkee melko hyvin linjassa Hämeen liiton väestösuunnitteen kanssa. Ainoastaan Forssan seudun tämän hetkinen toteuma poikkeaa hieman alaspäin suunnitteesta. Tilastokeskuksen ennusteessa kaikki Kanta-Hämeen seutujen ennusteet on laskettu liian matalalle.

Väestösuunnite on maakunnan oma ennuste väestönkehityksestä. Suunnite eroaa trendipohjaisista ennusteista siten, että siinä otetaan aina huomioon erilaiset alueen toimintaympäristöön vaikuttavat tekijät, kuten esimerkiksi väestön ikärakenteen kehitys, kuluttajakäyttäytyminen, asumisen ja asumismuotojen muutokset ja liikkuminen.

Maakunnan väkiluku on laskenut vuoden alusta 288 asukkaalla. Tilanne on kuitenkin parempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, jolloin asukasmäärä laski 360 henkilöllä, ja toissa vuonna 1030 henkilöllä.

Tammi-syyskuun väkiluvun lasku johtuu ainoastaan luonnollisen väestönkasvun negatiivisuudesta, eli lapsia syntyy edelleen ennätysvähän ja kuolleisuus on lisääntynyt.

Tulomuuttoa enemmän kuin kahdeksaan vuoteen

Tammi-syyskuun aikana Kanta-Hämeeseen muutti 45 henkilöä enemmän kuin maakunnasta pois. Tulomuuttoa muista maakunnista oli 208 henkilöä enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tammi-syyskuun tulomuuttoluvut ovat paremmat kuin viimeiseen kahdeksaan vuoteen.

Kanta-Hämeen kunnista Hämeenlinna, Humppila, Loppi ja Tammela ovat saaneet uusia asukkaita sekä muuttovoittoa alkuvuodesta lähtien. Seututasolla tarkasteltuna Hämeenlinnan seutu on hyötynyt muuttoliikkeestä.

Tutustu tästä alla olevasta esityksestä tuoreimpaan väestökatsaukseen. Esityksen saa koko ruudun kokoiseksi klikkaamalla oikeassa alakulmassa olevaa nuolta. Koko ruudun näytöstä pääsee palaamaan ESC-näppäimellä.

Väestökatsauksen ja muut tilastografiikkamme löydät Ennakointi- ja tietopalvelut -otsikon alta.