Hämeen liitto järjesti Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitushaun 3.2.–7.3.2025. Rahoituksen myöntövaltuutta Hämeen liitolla oli käytettävissään 2,9 miljoonaa euroa.
Maakunnan yhteistyöryhmä (MYR) puolsi kuuden hankkeen rahoittamista, joista yksi ylimaakunnallinen ryhmähakemus oli jätetty Pohjois-Pohjanmaan liiton hakuun.
Lisäksi Hämeen maakuntahallitus myönsi kokouksessaan 9.6.2025 vielä yhdelle hankkeelle Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -rahoituksen. Katso myös tiedote 28.4.2025.
EAKR-hankkeissa korostuivat tekoäly, kiertotalous ja monipuoliset ilmastotoimet
Kaikkien EAKR-hankkeiden tulee vauhdittaa yritysten ja muiden sidosryhmien muutosta kohti vihreää ja digitaalista yrittäjyyttä. Hankkeissa on oltava vahva kytkös elinkeinoihin, sekä elinkeinoelämän uudistumista vauhdittava aluekehittämisvaikutus.
Tällä hakukierroksella rahoitusta hyödynnettiin todella hyvin ja hakijat olivat aktiivisia. Hankkeita rahoitettiin myös kaikista toimintalinjoista ja teemat olivat monipuolisia, kuten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa, ympäristö- ja ilmastotoimia, sekä digitalisaation edistämistä, kertoo kehittämispäällikkö Marko Mälly Hämeen liitosta.
Hakijoiden joukko oli monipuolinen ja se on laajentunut aiemmasta. Huomionarvoista on se, että jokainen puoltavan lausunnon saanut hanke oli hakenut Hämeen liitolta ohjelmanmukaisuusneuvontaa.
Ohjelmanmukaisuusneuvonta on selvästi auttanut hakemusten laatuun. Kannustamme hanketoimijoita hakemaan meiltä neuvontaa jatkossakin, Marko Mälly kehottaa.
Hämeen liiton myöntövaltuudesta puoltavan lausunnon saaneet EAKR-hankkeet:
FUNTER – Kestävästi tuotetut funktionaaliset luonnonmateriaalit terveystuotteissa
Toteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttajat: Laurea-ammattikorkeakoulu Oy, Helsingin Yliopisto
Rahoituksen määrä: enintään 234 482 euroa
Toteutusaika: 1.10.2025–31.12.2027
Hankkeessa tutkitaan ympäristölle haitallisten, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa käytettävien aineiden korvaamista luonnonmateriaaleilla. Esimerkkejä tällaisista aineista ovat öljypohjaiset polymeerit geelinmuodostajina ja parabeenit säilytysaineina. Ne ovat ympäristön kannalta haastavia niiden ympäristövaikutusten ja hitaan hajoamisen vuoksi. EU:n mikromuovien käyttöä rajoittava asetus ohjaa teollisuutta etsimään uusia ratkaisuja synteettisten polymeerien mikrohiukkasten korvaamiseen niin lääke- kuin funktionaalisissa kosmetiikkatuotteissa. Hankkeen toimien tuloksena syntyy uusia kestävästi tuotettuja funktionaalisia raaka-aineita kosmetiikkatuotteisiin ja funktionaalisia apuaineita farmaseuttisiin tuotteisiin sekä uusia tuoteformulaatioita.
AI-Duunari – Tekoälystä tehoa verkkokauppoihin
Toteuttaja: Linnan Kehitys Oy
Rahoituksen määrä: enintään 137 538 euroa
Toteutusaika: 1.10.2025–30.9.2027
AI-Duunari-hanke on Kanta-Hämeen verkkokauppayrittäjille suunnattu kehityshanke, jonka tavoitteena on parantaa alueen mikro- ja pk-yritysten digitaalista kilpailukykyä tarjoamalla käytännönläheistä tekoälyvalmennusta ja konkreettisia tekoälyratkaisuja liiketoiminnan kehittämiseen. Hankkeen kohderyhmänä ovat erityisesti yritykset, joilla on rajalliset resurssit investoida digitalisaatioon ja tekoälyn käyttöönottoon.
KOMPOnentit kiertoon ekosysteemissä
Toteuttaja: Teknologiakeskus Techvilla Oy
Osatoteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
Rahoituksen määrä: enintään 105 485 euroa
Toteutusaika: 1.10.2025–31.12.2027
Kehityshankkeen keskeisin tavoite on vauhdittaa Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueen kone- ja laitevalmistajien arvoketjujen siirtymää kohti kiertotaloutta. Hanke pyrkii käytännönläheisesti vähentämään raaka-aineiden kulutusta ja jätteiden syntyä, keskittyen kone- ja laitevalmistajien osien ja komponenttien kierrätettävyyteen ja kunnostukseen.
Campus Aqua
Toteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttaja: Vanajavesisäätiö sr
Rahoituksen määrä: enintään 174 815 euroa
Toteutusaika: 1.1.2026–31.12.2027
Kehittämishankkeessa kootaan yhteen Kanta-Hämeen vahva vesiosaamisen keskittymä osaksi Campus Aqua -verkostoa. Hankkeessa on yhteensä viisi teemaa: vesienhoito, tulvasuojelu, vieraslajit, maisemanhoito sekä viestintä. Näistä neljä ensimmäistä on pääteemoja ja viestintä on läpileikkaava teema. Jokaiseen pääteemaan on yhdistetty yritysyhteistyö vähintään yhden alueen vesialan toimijan kanssa. Campus Aqua -hanke edistää ilmastonmuutokseen sopeutumista.
DATE – Dataa ja tekoälyä, pienten ja keskisuurten teollisuusyritysten tuottavuuskehitysverkosto
Toteuttaja: Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä
Rahoituksen määrä: enintään 150 031 euroa
Toteutusaika: 1.9.2025–31.8.2027
Hankkeen tavoitteina on nopeuttaa tekoälyn ja datan hyödyntämistä pk-teollisuudessa tuottavuuden, turvallisuuden ja ekologisuuden parantamiseksi. Hankkeella kehitetään tiedonhallintaa ja automaatiota, laaditaan tekoälytiekartta yrityksille ja rakennetaan yritysverkosto kokemusten ja parhaiden käytäntöjen jakamiseen.
Tekoälyratkaisut yritysten tuottavuuden kehittämiseksi – TYTTI
Toteuttaja: Centria-ammattikorkeakoulu Oy
Osatoteuttajat: Linnan Kehitys Oy, Tampereen ammattikorkeakoulu Oy
Rahoituksen määrä: enintään 184 932 euroa
Toteutusaika: 1.10.2025–30.6.2028
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan generatiivisen tekoälyn ja suomenkielisten kielimallien pohjalta toimivia tekoälyagenttitiimejä valmistavan teollisuuden tueksi. Hankkeessa rakennetaan uusia digitaalisia ratkaisuja, jotka helpottavat ja tehostavat työntekijöiden arkea teollisuuden eri tasoilla – tuotannosta asiantuntijatyöhön ja johtamiseen.
Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE) -rahoitusohjelmasta rahoitettava hanke:
RiiCycle KIRITYS
Hankkeen tavoitteena on rakentaa Riihimäelle kiertotalouden liiketoiminta- ja innovaatioekosysteemi, joka yhdistää paikalliset, kansalliset ja kansainväliset toimijat. Hanke lisää alueen vetovoimaa ja tukee elinkeinorakenteen uudistamista sekä uusien yritysten, investointien ja työpaikkojen syntymistä. Hankkeessa tehdään RiiCycle kiertotalouden tiekartta ja visio vuoteen 2035. Hankkeen tuloksena syntyy vahvistunut kiertotalouden verkosto sekä ne tunnistetut materiaalivirrat, joihin alue erikoistuu.
Hankkeen päätoteuttaja: Riihimäen kaupunki
Osatoteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK ja Suomen ympäristöopisto Sykli
Toteutusaika: 1.5.2025–30.4.2026
Rahoituksen määrä: 102 650 euroa
Lisätiedot
Marko Mälly, kehittämispäällikkö, Hämeen liitto, p. +358 50 575 2193