Kansainvälisen, Interreg Europe-ohjelmasta rahoitetun CIBUS-hankkeen (Cutting Food Loss and Waste in Europe) kumppanit ja sidosryhmäläiset kahdeksasta eri maasta tapasivat Hämeenlinnassa tammikuun lopussa. Kaksipäiväinen tapaaminen keskittyi teemaan Innovoi ja aktivoi – ehkäise ja vähennä ruokahävikkiä. Päiviin kuului vierailuja myös paikallisissa yrityksissä.
Tapaamisessa pohdittiin ja keskusteltiin hankkeessa mukana olevien kumppanimaiden kesken haasteista, innovaatioista ja yhteneväisyyksistä ruokahävikkiin liittyen. Yhtenä tavoitteena hankkeessa on jakaa tietoa ja oppia hyviä käytänteitä toisilta.
CIBUS-hankkeessa Suomesta mukana ovat Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK ja Hämeen liitto.
Esittelimme osallistujille kierotalouden periaatteita sekä sitä miten keskeisessä roolissa kestävä ruokajärjestelmä on maakunnan strategisissa suunnitelmissa, sanoo projektipäällikkö Terhi Lake Hämeen liitosta.
Maakunnallisia toimintamalleja havainnollisti HAMKin esittelemänä kaksi kehityshanketta. Näissä projekteissa korostui erityisesti se, miten elintarvikekauppiaiden ja -toimittajien välinen yhteistyö ja innovaatiot voivat luoda merkittävää muutosta:
- Kasvisruokainnovaatioilla kasvuun Kasvis-TKI
- Hämäläinen lähiruokadialogi – lähiruokaa kestävästi kauppaan ja kuluttajalle
Esillä oli myös muita hyviä Interreg Europe -hanke-esimerkkejä. Esimerkiksi CITISYSTEMS-hanke tukee kaupunkien kestävää biopohjaista systeemimuutosta ja FISSH-hankkeessa autetaan elintarviketeollisuuden pk-yrityksiä parantamaan niiden kestävyyskäytäntöjä.

Kanta-Hämeestä löytyy hyviä käytännön esimerkkejä ja lean-ajattelua
Tapaamisen toisena päivänä siirryttiin käytännön esimerkkeihin Kanta-Hämeen alueelta ja vierailtiin yrityksissä ja HAMKin tutkimusympäristössä.
Elintarvikekauppiaille on tarjolla menetelmä, Optimus Food, jonka avulla elintarvikekaupan ruokahävikkiä voidaan vähentää lean-ajatellun periaatteita noudattamalla. Menetelmää esiteltiin vierailuryhmälle eräässä lähiruokakaupassa.
Edistyksellisestä lähestymistavasta sivuvirtojen hyödyntämiseen kertoi puolestaan Panimo OlutMylly, jossa luodaan oluen valmistuksessa tulevista sivutuotteista uusia tuotteita, kuten kurkkuolutta. Samalla OlutMylly vahvistaa paikallista yhteisöä ja yhteistyötä.
Hämeen ammattikorkeakoulun uudessa koulutus- ja tutkimusympäristö Smart & Bio:ssa on modernit laboratoriot ja tutkimustilat, jotka korostavat monitieteellisen tutkimuksen ratkaisevaa roolia kiertotalouden edistämisessä ja vihreän siirtymän vauhdittamisessa.
Kokonaisuudessaan tapaamiset tarjosivat arvokkaita alueellisia näkemyksiä siitä, miten kiertotalous ja kestävä ruokastrategia muovaavat Kanta-Hämeen tulevaisuutta. Käytännön esimerkkeihin tutustuminen loi inspiroivan pohjan CIBUS-hankkeen seuraaville askeleille, Terhi Lake sanoo.
Oli myös ilo isännöidä tätä antoisaa vierailua ja todistaa eri maiden ja alueiden yhteinen pyrkimys muuttaa alueellisia ruokajärjestelmiä kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi, Terhi Lake iloitsee.

Mikä on Cutting Food Loss and Waste in Europe – CIBUS-hanke?
Kansainvälisen CIBUS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen vähentämistä. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ne voivat luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä.
- Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024–30.6.2028
- Hankkeen kokonaisbudjetti on 2 136 491 euroa
- Rahoitus: Interreg Europe 2021–2027
Tutustu hankkeeseen Hämeen liiton verkkosivuilla ja Hämeen ammattikorkeakoulun sivuilla. Hankkeen viralliset englanninkieliset sivut löydät tästä linkistä.
Lisätietoja:
Terhi Lake, projektipäällikkö, Hämeen liitto, terhi.lake(a)hame.fi, p. 050 353 7897
Julia Rikkonen, kehittämiskoordinaattori, Hämeen liitto, julia.rikkonen(a)hame.fi, p. 040 577 1441