Hämeen liiton ja Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) projektityöntekijät osallistuivat CIBUS-hankkeen kumppanitapaamiseen 18.–19.11.2025 Vejlessä, Tanskassa. Cutting Food Loss and Waste in Europe CIBUS -hankkeessa etsitään keinoja vähentää ruokahävikkiä. Vierailun aikana järjestettiin työpajoja ja tutustuttiin paikallisiin hyviin käytäntöihin ja yrityksiin, jotka ovat tehneet onnistuneita toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi.

Ensimmäinen päivä nosti esiin tärkeän oivalluksen: ruokahävikki ei ole vain tekninen ongelma, vaan se heijastaa sosiaalisia, taloudellisia ja inhimillisiä tekijöitä. Dataa ei voi aina mitata, mutta ihmiset tekevät muutoksen. Pelkät työkalut eivät riitä, jos ne eivät vastaa todellisuutta.

Tarvitsemme siltoja arvoketjun eri toimijoiden välille, jotta innovaatioista päästään integraatioon ja todelliseen järjestelmämuutokseen, sanoo projektipäällikkö Terhi Lake Hämeen liitosta.

Työpajassa osallistujat työskentelivät ryhmissä tunnistaakseen synergioita hyvien käytäntöjen välillä arvoketjun eri vaiheissa: tuotannosta jakeluun, vähittäiskauppaan ja sosioekonomisiin tekijöihin, siirtyen pelkästä vaatimustenmukaisuudesta kohti yhteiskehittämistä.

Partnerit ja sidosryhmäläiset pääsivät myös vierailemaan ja ruokailemaan useammassa ravintolassa Vejlessä, joissa ruoanvalmistus perustuu osittain tai jopa kokonaan ruokahävikkiin tai ylijäämään.

Vierailut osoittivat konkreettisesti, miten ruokahävikin vähentäminen voidaan integroida osaksi ravintolan filosofiaa ja päivittäisiä käytäntöjä. Hankeväki pääsi myös valmistamaan lounaansa itse kouluista ylijääneistä materiaaleista.

Mikä on Cutting Food Loss and Waste in Europe – CIBUS-hanke?

Kansainvälisen CIBUS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen vähentämistä. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ne voi vat luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä.

  • Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024–30.6.2028
  • Hankkeen kokonaisbudjetti on 2 136 491 euroa
  • Rahoitus: Interreg Europe 2021–2027

Tutustu hankkeeseen Hämeen liiton verkkosivuilla ja Hämeen ammattikorkeakoulun sivuilla. Hankkeen viralliset englanninkieliset sivut löydät tästä linkistä.

Tule mukaan sidosryhmään!

Hankkeessa toimii sidosryhmä, jonka kanssa etsitään Kanta-Hämeestä hyviä käytänteitä. Sidosryhmäläiset pääsevät myös lähtemään alueidenvälisiin tapaamisiin. Mikäli työskentelet ruokahävikin parissa Kanta-Hämeessä, tervetuloa mukaan sidosryhmäyhteistyöhön – ota meihin yhteyttä!

Lisätietoja:
Terhi Lake, projektipäällikkö, Hämeen liitto, terhi.lake(a)hame.fi, p. 050 353 7897
Julia Rikkonen, kehittämiskoordinaattori, julia.rikkonen(a)hame.fi, p. 040 577 1441