Kanta-Hämeen sijainti keskeisenä liikenteen välittäjämaakuntana Etelä-Suomessa korostaa tarvetta kehittää raskaan liikenteen palvelurakenteita alueella. Kanta-Hämeen raskaan liikenteen jakeluinfra -selvityksessä on tunnistettu kahdeksan aluetta, jotka voivat muodostua keskeisiksi raskaan liikenteen taukopaikoiksi sekä eri käyttövoimien lataus- ja jakelupisteiksi Kanta-Hämeessä.
Selvityksen tarkoituksena oli löytää mahdollisimman konkreettisella tasolla potentiaalisia tulevaisuuden raskaan liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien (sähkö, vety, metaani) jakelupisteitä. Selvityksessä tunnistettiin kahdeksan nykyistä tai kaavoitus- tai suunnitteluvaiheessa olevaa aluetta, joilla olisi potentiaalia muodostua merkittäviksi raskaan liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien lataus- ja jakelupisteiksi, sekä EU-sääntelyn täyttäviksi raskaan liikenteen taukopaikoiksi.
Osa alueista on jo nykyisellään hyvin kuormitettuja raskaan liikenteen taukopaikkoja ja siten hyväksi koettuja sijainteja palveluasemineen raskaan liikenteen tarpeisiin. Yksi näistä alueista on Janakkalan Linnatuuli, jossa avautui syksyllä 2024 Suomen toinen raskaan liikenteen julkinen latausasema.
Jakeluinfran rakentaminen vaatii suuria investointeja ja nämä puolestaan riittävästi kysyntää. Tästä syystä selvityksessä keskityttiin tarkastelemaan pääasiassa pääväyläkohtaisesti keskeisiä logistisia solmupisteitä, joihin on raskaan liikenteen volyymien kautta mahdollista syntyä laajempia palvelukokonaisuuksia.
Työssä tunnistetut potentiaaliset kohteet olivat
• valtatie 3 Iittala (Hämeenlinna)
• valtatie 3 Moreeni (Hämeenlinna)
• valtatie 3 Linnatuuli (Janakkala)
• valtatie 3 / kantatie 54 risteysalue Riihimäki
• valtatie 3 Arolampi, Riihimäki
• valtatie 2 / valtatie 9 risteysalue Humppila
• valtatie 2 / valtatie 10 risteysalue Forssa
• valtatie 12 / valtatie 10 risteysalue Tuulos (Hämeenlinna)
Alueiden kehittämispotentiaalin arvioinnissa valituilla alueilla tarkasteltiin kaavoituksen tilannetta, maankäytön mahdollisuuksia ja rajoitteita sekä kytkentöjä liikenne- ja energiainfrastruktuuriin.
Toteutuakseen alueet vaativat lisäksi palvelukonseptin tarjoajan ja investointipäätöksen sekä mahdollisesti sähköliittymän vahvistamista. Maankäytöllisesti ja logistisen solmupisteen aseman näkökulmasta Kanta-Hämeen alueelta löytyy kuitenkin useita hyvin potentiaalisia sijainteja raskaan liikenteen palveluasemille ja taukopaikoille.
Raskaan liikenteen käyttövoimat ovat murroksessa
Raskaan liikenteen käyttövoimat ovat monipuolistumassa, kun siirrytään perinteisestä dieselistä uusiutuviin HVO-dieselpolttoaineisiin (Hydrotreated Vegetable Oil, vetykäsitelty kasviöljy). Lisäksi biokaasun tuotanto ja jakeluasemat ovat lisääntymässä, ja sähköistyminen on käynnistynyt. Myös vedyn odotetaan yleistyvän 2030-luvulla.
EU:n vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönotosta annettu asetus (Alternative Fuels Infrastructure Regulation AFIR) ohjaa jakeluverkkojen kehitystä Euroopan laajuisen TEN-T-liikenneverkon osalta. Asetus linjaa vähimmäisvaatimukset raskaan liikenteen yleisesti saatavilla olevien latauspisteiden tarjonnalle ja teholle. Raskaan liikenteen eri käyttövoimien lisäksi taukopaikoille on laadittu EU-asetus, joka määrittää levähdysalueiden vähimmäisetäisyydet ja eri palvelutasoluokat TEN-T-verkolla.
EU-asetusten mukaisten tavoitteiden lisäksi selvitystyön lähtökohtana toimi aiemmin toteutettu Kanta-Hämeen logistiikkaselvitys (siirryt uudelle välilehdelle Doria-palveluun).
Tavoitteena toimivampi ja päästöttömämpi logistiikka
Tarkasteltujen kohteiden sijaintien kautta on mahdollista täyttää ainakin Kanta-Hämeen osalta EU:n asettamat vaatimukset taukopaikkakohteiden ja vaihtoehtoisten käyttövoimien jakelupisteiden välimatkoista, mikäli toimijat ovat valmiita tekemään investointipäätöksiä.
On mahdollista, että vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfraa syntyy markkinaehtoisesti hyvinkin tehokkaasti vilkkaimmalle tieverkolle, mutta joidenkin valtateiden maakuntien välisillä maaseutujaksoilla toteutuminen tullee vaatimaan valtion koordinaatiota, sanoo liikenneasiantuntija Juuso Helander Hämeen liitosta.
Tavoitteena on, että selvitys toimii taustana maankäytön ja liikennejärjestelmän kehittämisessä sekä konkreettisten hankkeiden sijoittumisessa ja suunnittelussa.
Selvitys toteutettiin Hämeen liiton, Kanta-Hämeen kuntien ja Uudenmaan ELY-keskuksen toimeksiantona. Työn toteutuksesta vastasi AFRY Finland Oy.
Selvitys on luettavissa Doria-palvelussa (siirryt uudelle välilehdelle).
Lisätiedot
Hämeen liitto, liikenneasiantuntija Juuso Helander, etunimi.sukunimi(at)hame.fi, puh 046 922 6643
Uudenmaan ELY-keskus, liikennejärjestelmävastaava Anna Puolamäki, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi, puh 0295 021 370
(Kuva: Jarkko Rantala)