Hämeen liitto järjesti Uudistuva ja osaava Suomi 2021–2027-ohjelman Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) rahoitushaun 26.8.–30.9.2024. Yhdeksästä saapuneesta hakemuksesta kuusi täytti haun vaatimukset ja Hämeen yhteistyöryhmä puolsi niiden rahoittamista kokouksessaan 2.12.2024. Hämeen liitolla oli tällä hakukierroksella käytettävissään yhteensä 1 738 178 euroa rahoituksen myöntämiseen.
Haussa oli erityisesti sellaiset hankkeet, jotka vauhdittavat yritysten ja muiden maakunnan sidosryhmien muutosta kohti vihreää ja digitaalista yrittäjyyttä. Hankkeilta odotettiin monipuolista elinkeinoelämän kytköstä ja verkostotoimintaa, joilla on vahva yritys- ja elinkeinoelämän uudistumista vauhdittava aluekehittämisvaikutus.
Tällä hakukierroksella haimme hanke-esityksiä erityisesti energiatehokkuustoimenpiteiden edistämiseen ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen. Saimme useita rahoituskelpoisia hakemuksia, mikä on oikein ilahduttavaa. Hankkeet korostavat myös maakuntamme keskeisiä vahvuusalueita ja toteuttavat maakuntaohjelman strategisia valintoja, toteaa Hämeen liiton kehittämispäällikkö Marko Mälly.
Haettavissa oli myös tutkimus- ja koulutussektorin ja elinkeinoelämän yhteistyötä edistäviä ja alueen elinvoimaa tukevia kehittämishankkeita, sekä yhteen kokoavien verkostojen ja kokeiluympäristöjen vahvistamista.
Kolmesta ryhmähankehakemuksesta yksi kohdistuu useampaan maakuntaan. Ylimaakunnallisuus tukee älykkääseen erikoistumiseen liittyviä alueiden välisiä kumppanuuksia ja vahvistaa kaikkien alueiden osaamista, sanoo Hämeen liiton aluekehitysasiantuntija Arto Saarinen.
Kanta-Hämeen lisäksi rahoitushaussa olivat mukana Etelä-Suomen ohjelmakoordinaatioon kuuluvat maakuntien liitot, paitsi Uudenmaan liitto.
Hämeen liiton myöntövaltuudesta puoltavan lausunnon saaneet hankkeet
RESSU – Datalla resurssitehokkuutta valmistavaan teollisuuteen
Toteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
Rahoituksen määrä: enintään 150 000 euroa
Toteutusaika: 1.9.2025-31.8.2027
Päätavoite: Jätehierarkian mukaan ensisijaisesti tulee vähentää syntyvän jätteen määrää, joten on luontevaa kohdistaa huomio yrityksissä hukan vähentämiseen sekä yritysten välisessä yhteistyössä teollisten symbioosein mahdollisuuksiin. Teollisuudessa jätteen ja hukan syntymisen ehkäisyyn voidaan vaikuttaa tunnistamalla prosessit, joissa hukkaa syntyy sekä kiinnittämällä huomio hukkaan kiinnittyviin kustannuksiin. Syntyvät jätteet, hukka ja muut ylimääräiset resurssit voidaan kanavoida toisen yrityksen hyödykkeiksi. Hankkeessa tarkastellaan yritysten hukattujen resurssien kustannuksia ja siten motivoidaan yrityksiä kehittämistoimiin.
Energiapositiivisten alueiden Kanta-Häme (EKA+)
Toteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Suomen ympäristöopisto SYKLI Oy
Rahoituksen määrä: enintään 393 093 euroa
Toteutusaika: 1.4.2025- 30.9.2027
Päätavoite: Hankkeen tavoitteena on edistää Kanta-Hämeen alueen energiatehokkuutta ja energian saatavuuden huoltovarmuutta kehittämällä energiapositiivisia alueita, joilla vuositasolla tuotetaan enemmän uusiutuvaa päästötöntä energiaa kuin kulutetaan. Hankkeessa tuotetaan tietoa olemassa olevista energiapositiivisista alueista, tunnistetaan mitä toimijoita ja uusia innovaatioita vielä tarvitaan alueiden kehittämiselle, tuotetaan datanhallintasuunnitelma sekä kehitetään energiapositiivisen alueen optimointistrategioita useiden kestävyyskriteereiden perusteella.
Hämeen Innovaatiolaakso (Häme RIV)
Toteuttaja: Hämeen Maakuntaliitto, kuntayhtymä
Rahoituksen määrä: enintään 219 840 euroa
Toteutusaika: 1.1.2025-31.12.2027
Päätavoite: Kanta-Hämeelle myönnettiin EU:n innovaatiolaakso status kesällä 2024. Maakunnassamme hankkeella edistetään EU:n innovaatiolaakso-ohjelman yhteisiä kehittämisen pääteemoja, joita ovat bio- ja kiertotalous, kaksoiskäyttöteknologiat ja startupyritystoiminta. Hankkeessa vahvistetaan Hämeen innovaatiokykyä ja kestävän kasvun edellytyksiä mm. innovaatioalustoilla, joilla startupit, yritykset, tutkimuslaitokset, sijoittajat ja muut sidosryhmät voivat yhdessä kehittää ja hyödyntää uusia ideoita, tuotteita, palveluita ja liiketoimintamalleja. Hankkeen keskiössä on Kanta-Hämeen innovaatioekosysteemitoiminnan vahvistaminen.
Kiertotaloutta edistävä lisäävä valmistus (KIERTO-AM)
Toteuttajat: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT
Rahoituksen määrä: enintään 280 426 euroa
Toteutusaika: 1.3.2025-31.10.2027
Päätavoite: Hankkeen päätavoitteena on parantaa Kanta-Hämeessä vaikuttavien metallialan ja valmistavan teollisuuden yritysten valmiuksia lisäävän valmistuksen (3D-tulostus) hyödyntämiseen. Lisäävä valmistus on verrattain uusi valmistusteknologia, joka mahdollistaa perinteisiä valmistusmenetelmiä enemmän vapausasteita (esim. monimutkaisemmat designit, ja materiaalia vain siellä missä sitä tarvitaan). Sideaine- suihkutulostuksen käyttöönotto mahdollistaa myös täysin uusien biopohjaisten tulostusmateriaalien selvitykset ja kokeilut.
Ympäristö OK – ICT-hankintojen ympäristökestävät ohjelmistokriteerit
Toteuttaja: Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu Oy, Hämeen ammattikorkeakoulu Oy, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT, TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry
Rahoituksen määrä: enintään 105 015 euroa
Toteutusaika: 1.4.2025-31.3.2027
Päätavoite: Hankkeessa syntyy laaja-alainen ja käytäntöön perustuva kestävä hankintakriteeristö, jota voidaan hyödyntää suomalaisissa ohjelmistohankinnoissa ja lisätä hankintaorganisaatioiden valmiuksia tehdä ympäristöystävällisiä ohjelmistohankintoja. Pitkällä aikavälillä hanke edistää ohjelmistosektorin kestävän kehityksen tavoitteita, vähentää digitaalisten palvelujen hiilijalanjälkeä ja tukee suomalaisten ohjelmistoyritysten kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla.
Kiertotalouspilotit kiinteistö- ja rakennusalan vihreän siirtymän edistäjinä (KIERTOTALOUSPILOTIT)
Toteuttaja: Hämeen ammattikorkeakoulu Oy
Rahoituksen määrä: enintään 151 232 euroa
Toteutusaika: 1.3.2025-31.8.2027
Päätavoite: Hankkeen päätavoitteena on vauhdittaa KIRA-alan pk-yritysten siirtymistä kohti hiilineutraalia kiertotaloutta ja vihreää kehitystä Kanta-Hämeessä. Hankkeessa kehitetään KIRA-alan pk-yrityksille kiertotalouspilotoinnin toimintamalli, joka tukee pk-yritysten siirtymistä kiertotalouden mukaiseen liiketoimintaan. Hankkeessa suunnitellaan ja toteutetaan konkreettisia kiertotalouspilotteja ja -kokeiluja. Lisäksi pk-yritysten ja hanketoteuttajan yhteistyötä vahvistetaan sekä luodaan käytännön edellytyksiä uusille kumppanuuksille ja kiertotalousekosysteemien rakentumiselle.
Lisätietoa:
Marko Mälly, kehittämispäällikkö, p. 050 575 2193
Arto Saarinen, aluekehitysasiantuntija, p. 050 305 2539