Julkaistu

Vuoden hämäläinen 2020 on ilmastoaktivisti Atte Ahokas Jokioisilta

Hän on rohkea. Hän on uskaltanut ilmaista omat näkemyksensä ja ajatuksensa eri foorumeilla huolimatta siitä, että vastaan on tullut ryöpytystä ja eri mieltä olevien painetta ja pilkkaakin. Hän ottaa kantaa yhteiskuntaan ja globaaleihin ongelmiin eikä hänen aktiivisuutensa rajoitu vain pieneen piiriin, kotipaikkakunnalle tai edes Suomeen.

Hän on sinnikäs. Hän on verkostoitunut mielipidevaikuttaja mediassa, sosiaalisessa mediassa ja muuallakin. Hän on kerännyt hurjat määrät tietoa, jota jakaa muille vaivojaan säästämättä. Opiskelun lisäksi hänellä riittää tarmoa osallistua kansallisiin ja kansainvälisiin kokoontumisiin ja tehdä työtä sellaisen maailman puolesta, jonka hän haluaa nähdä.

Hän on nuori. Hän on puhunut monien samaa mieltä olevien nuorten äänellä, niidenkin, jotka eivät ole yhtä rohkeita, mutta jotka ovat huolissaan maapallomme tilasta. Hän on tehnyt työtä nuorten puolesta, ja heidän tulevaisuutensa turvaamiseksi. Hän on esimerkki siitä, mihin uusi sukupolvi pystyy ja miten yhteinen tavoite ja päämäärä parhaimmillaan kokoaa nuoret toimimaan ympäri maailmaa.

Hän on aktiivinen hämäläinen, joka toimii ei vain Hämeen, vaan koko maailman puolesta.

Vuoden hämäläinen 2020 on ilmastoaktivisti, nuorten ilmastoliikkeen kasvot, vihreätakkinen ikoni, The Ilmastojäbä. Hänen monipuolinen vaikuttamistyönsä on auttanut nostamaan ilmastokriisin aikamme keskeiseksi yhteiskunnalliseksi kysymykseksi suomalaisessa keskustelussa.

Aktivisti hänestä tuli ilmastoahdistuksen, vuoden 2018 lokakuun IPCC:n ilmastoraportin, Katowicen ilmastokokouksen ja Greta Thunbergin käynnistämän ilmastolakko-kampanjan vuoksi. Hän meni ilmastolakkoon Jokioisilla 15-vuotiaana. Hän on ollut mukana organisoimassa nuorten ilmastolakkoliikettä, joka nykyisin tunnetaan nimellä FridaysForFuture Suomi. Sen näkyvin mielenilmaus järjestettiin eduskuntatalon edessä viime vuoden maaliskuussa hashtagilla #NytOnPakko.

Hänet on valittu Vuoden nuoreksi eurooppalaiseksi, tammikuussa hän sai Prometheus-palkinnon ja tänään hänet valittiin Vuoden hämäläiseksi. Hänen omasta toiveestaan Hämeen liitto ei tällä kertaa luovuta palkintoesinettä, vaan hankkii Luonnonperintösäätiölle ikimetsää hiilinieluksi.

Palkinnon vastaanotti Forssassa Atte Ahokkaan puolesta hänen äitinsä Marketta Rinne. Syynä on se, että Atte osallistui viikonvaihteessa Berliinissä ilmastolakkoon. 28 tunnin junamatka kotiin jäi toteutumatta Eurooppaa ravistelleen laajan myrskyn takia, sillä junia Saksasta Tanskaan peruttiin. Voidaan kai sanoa, että ilmasto puuttui peliin ja jätti puolustajansa pulaan.

Aiemmat Vuoden hämäläiset

2019Esa Santakalliosivistysjohtaja, Riihimäki
2018Katleena Kortesuokouluttaja, tietokirjailija, yrittäjä
2017Kari GrahnForssan Lehti
2016Niina Lahtinen ja Aku Hirviniemitaiteilijapariskunta, Riihimäki
2015Erkki KorhonenSibeliuksen syntymäkaupunki-säätiön johtaja sekä Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden projektiryhmän varapuheenjohtaja
2014Markku PuroForssan seudun hyvinvointikuntayhtymän johtaja
2013Tero WesterlundRiihimäen kaupunginpuutarhuri
2012Pentti NyholmHämeenlinna
2011Immo SundholmLoimi-Hämeen Jätehuolto
Mika LaineEnvor Group, Forssa
2010Markku JuholaMommilanjärven souteluiden ”isä”
2009Pirjo PäivärintaMaunviljelijät, Hämeenlinna
2008Ilppo AaltonenForssan Lehti, päätoimittaja
2007Jukka JalonenHPK:n SM-kauden valmentaja
2006Marja MyllyniemiLasten ja nuorten teatteri
2005Ari Palomäkisydän- ja verisuonisairauksien tutkimus
2003Paavo LiskiYpäjän Sampo-produktio
2002Pirjo-Liisa VileniusIkäihmisten liikunta
2001Eira PohjolaIrti Huumeista ry
2000Villa Inkeri -yhdistysinkeriläisten hyväksi tehdystä työstä