seminaarisali, ihmisiä, euroopan unioni

Julkaistu

Yli sata eurooppalaista aluetta yhdisti voimansa koheesiopolitiikan vahvistamiseksi 

Yli 110 eurooppalaista aluetta lähettivät toukokuussa Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenille yhteisen kirjeen, jossa he ilmaisivat huolensa koheesiopolitiikan tulevaisuudesta. Kirjeen taustalla on eurooppalaisten alueiden tarve varmistaa, että alueet otetaan huomioon tulevaisuuden koheesiopolitiikan suunnittelussa ja toimeenpanossa. Koheesiopolitiikan tulee olla vaikuttavaa, kasvua tukevaa sekä alueiden erilaisiin tarpeisiin vastaavaa. Vaikuttamisen aika on juuri nyt, kun Euroopan komissio aloittaa komissaarien kuulemiset ja seuraavaa monivuotista rahoituskehystä (MFF) valmistellaan. Suomesta laaja joukko alueita ja maakuntia tekee osaltaan tätä vaikuttamistyötä. 

Kirjeessä eurooppalaiset alueet painottavat alueiden merkitystä tulevan koheesiopolitiikan suunnittelussa, toimeenpanossa sekä arvioinnissa. On Euroopan alueiden yhteinen intressi, että koheesiopolitiikan poliittista ohjausta ja rahoitusta suunnitellaan yhteisesti alueiden kanssa. Lähellä kansalaista toimiminen vahvistaa samalla myös luottamusta Euroopan unioniin. 

Jatkona kirjeelle Euroopan parlamentissa järjestettiin 2. lokakuuta keskustelu koheesiopolitiikan tulevaisuudesta, johon osallistui 136 eurooppalaista aluetta. Tapahtumassa alueiden johtajat ja ministerit keskustelivat Euroopan parlamentin jäsenten kanssa siitä, miten koheesiopolitiikkaa vahvistetaan vuodesta 2027 eteenpäin. Ainoana pohjoismaisena puhujana oli Päijät-Hämeen liiton maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol, joka vei suomalaisten alueiden yhteistä viestiä eteenpäin europarlamentaarikoille sekä komission virkamiehille.    

Euroopan unionin koheesiopolitiikka 

Koheesiopolitiikka muodostaa nykyisellä EU-rahoituskaudella kolmanneksen koko EU:n budjetista. Se parantaa suoraan kansalaisten elämänlaatua rahoittamalla hankkeita, jotka esimerkiksi kehittävät osaamista. Alueellisilla investoinneilla tuetaan innovaatioita ja tutkimusta, luodaan työpaikkoja sekä parannetaan infrastruktuuria, mikä lisää koko unionin kilpailukykyä pitkällä aikavälillä. Lisäksi koheesiopolitiikka tarjoaa välineitä globaaleihin haasteisiin vastaamisessa, kuten ilmastonmuutoksen torjumisessa, väestönmuutoksiin vastaamisessa ja talouskriisien seurausten hoitamisessa. Vahva koheesiopolitiikka ei ainoastaan edistä alueiden kehitystä, vaan myös vahvistaa Euroopan unionin yhtenäisyyttä ja kilpailukykyä nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa. 

Kari Aalto, Itä- ja Pohjois-Suomen EU-toimisto
Harri Airaksinen, Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimisto
Ilari Havukainen, Kuntaliiton Brysselin toimisto 
Mikko Kangas, Länsi-Suomen Eurooppa-toimisto 
Janne Leino, Helsinki EU Office 
Saara Nuotio-Coulon, Turun ja Varsinais-Suomen Eurooppa-toimisto
Krista Taipale, Häme EU office

Kuva: Copyright ©️Eric Berghen 2024