artikkelikuva, hankkeen logo, cibus-hanke, EU, euroopan unionin rahoitus, interreg, ruokakori, hedelmiä, ruokahävikki

CIBUS-hanke

Päivitetty

Cutting food loss and waste in Europe – CIBUS

Kansainvälisen CIBUS-hankkeen tavoitteena on kasvattaa kahdeksan eurooppalaisen alueen kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen vähentämistä. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on keskeinen rooli, sillä ne voivat luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä. 

Hankkeen toteutusaika on 1.4.2024–30.6.2028.
Hankkeen kokonaisbudjetti on 2 136 491 euroa.
Rahoitus: Interreg Europe 2021–2027

Katso CIBUS-hankkeen esittelyvideo (englanniksi)

Euroopan on vähennettävä ruokahävikkiä ja -jätettä tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. EU Platform on Food Losses and Food Waste –ohjelma tunnistaa alueellisten ja paikallisten viranomaisten roolin ruokajärjestelmän säätelijöinä, mutta myös innovaatioihin kannustavina toimijoina. Paikallisilla ja alueellisilla viranomaisilla on mahdollisuus luoda ohjauskeinoja, jotka vauhdittavat ruokahävikin ja -jätteen ennaltaehkäisemistä ja vähentämistä, tarjoavat taloudellisia kannustimia ja kannustavat uusien innovaatioiden hyödyntämiseen.  

CIBUS-hankkeeseen osallistuu hankekumppaneita kahdeksasta eri EU-maasta. Kumppanit oppivat ruokahävikkiin ja -jätteeseen liittyvistä haasteista ja mahdollisista ratkaisuista omien alueidensa sidosryhmiltä ja toisiltaan, ja jakavat tietoa hyvistä toimintatavoista. Valikoidut ohjausinstrumentit päivitetään oppien avulla. Näillä aktiviteeteilla pyritään toteuttamaan EU Platform on Food Losses and Food Waste -ohjelman asettamia suosituksia. 

Kanta-Hämeessä työ keskittyy Kestävän kasvun Häme 2022–2025 maakuntaohjelman päivittämiseen ja kehittämiseen.

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Terhi Lake, terhi.lake(a)hame.fi, p. +358 50 353 7897
Kehittämiskoordinaattori Julia Rikkonen, julia.rikkonen(a)hame.fi, p. +358 40 577 1441

Partnerit

  • Bulgarian Association of Municipal Environmental Experts – BAMEE (BG) (pääpartneri)
  • Alto Minho Intermunicipal Community (PT)
  • City Liège (BE)
  • Galway County Council (IE)
  • Häme University of Applied Sciences (FI)
  • Maramures County Council (RO)
  • Nicosia Development Agency (ANEL) (CY)
  • Regional Council of Häme (FI)
  • Vejle Municipality (DK)

CIBUS-uutiset

  • Kiertokapulan Jäteselviytyjät-kilpailu herätti kiinnostusta kansainvälisesti – CIBUS-partnerit tapasivat Kyproksella

    Voisiko Kanta-Häme oppia jotakin Kyprokselta ruokahävikin vähentämisessä? Entäpä toisin päin? Kansainvälisessä CIBUS-hankkeessa hyväksi havaitut käytännöt ylittävät rajoja. Joskus kaikkein toimivimmat ideat löytyvät yllättävistäkin suunnista. Ruokahävikin vähentämiseen keskittyvät CIBUS-hankkeen (Cutting Food Loss and Waste in Europe) toteuttajat Hämeen liitosta ja Hämeen ammattikorkeakoulusta (HAMK) osallistuivat partneritapaamiseen 4.–5.6.2025 Nikosiassa, Kyproksella. Tapaamisessa esiteltiin hankkeessa mukana olevien alueiden hyviä käytäntöjä…

    Lue lisää

  • Ruokahävikin vähentämiseen keskittyvän CIBUS-hankkeen tapaamisesta arvokkaita eväitä Kanta-Hämeen kiertotalouden ja kestävän ruokastrategian kehittämiseen

    Kansainvälisen, Interreg Europe-ohjelmasta rahoitetun CIBUS-hankkeen (Cutting Food Loss and Waste in Europe) kumppanit ja sidosryhmäläiset kahdeksasta eri maasta tapasivat Hämeenlinnassa tammikuun lopussa. Kaksipäiväinen tapaaminen keskittyi teemaan Innovoi ja aktivoi – ehkäise ja vähennä ruokahävikkiä. Päiviin kuului vierailuja myös paikallisissa yrityksissä. Tapaamisessa pohdittiin ja keskusteltiin hankkeessa mukana olevien kumppanimaiden kesken haasteista, innovaatioista ja yhteneväisyyksistä ruokahävikkiin liittyen.…

    Lue lisää

  • Vastaa kyselyyn: Mitä käytännön esteitä kohtaat ruokahävikin ja -jätteen vähentämisessä?

    Ruokahävikin vähentämiseen keskittyvä CIBUS-hanke (Cutting Food Loss and Waste in Europe) toteuttaa sidosryhmäkyselyn ruokahävikin ja ruokajätteen vähentämiseen liittyvistä haasteisista. Mitä käytännön esteitä kohtaat ruokahävikin ja -jätteen vähentämisessä? Puuttuuko meiltä teknologiaa? Puuttuko meiltä vielä riittävää osaamista? Tai kenties mahdollistavaa poliittista ohjausta? Kerro meille ajatuksesi! CIBUS-hankkeen kysely sidosryhmille on auki 30.11.2024 saakka. Kartoitamme kyselyllä erityisesti kantahämäläisten toimijoiden…

    Lue lisää

  • Hämeen liitto on mukana kansainvälisessä hankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen

    Euroopassa hukataan ruokaa kaikissa tuotannon ja toimitusketjun vaiheissa: maatiloilla, jalostuksessa, kaupoissa, ravintoloissa ja kodeissa. Tämä ruokajäte maksaa EU:ssa vuosittain 130 miljardia euroa ja samaan aikaan 36,2 miljoonaa ihmistä kärsii ruoan puutteesta. Lisäksi hävikki aiheuttaa 5 % ruokakulutuksen hiilijalanjäljestä.Huhtikuussa käynnistyneessä Cutting food loss and waste in Europe (CIBUS) -hankkeessa kasvatetaan eurooppalaisten alueiden kyvykkyyksiä kehittää ohjauskeinoja, jotka…

    Lue lisää